1 Parsel Kaç Dönüm, Kaç Metrekaredir?
Parsel, bir arazinin kadastral pafta ve haritasında, ada ve parsel numarası ile belirlenmiş, sınırları belli olan ve tapu kütüğünde ayrı sayfalarda kayıtlı bulunan en küçük alandır.
Parselin dönüm veya metrekare cinsinden bir karşılığı yoktur. Bir parsel 3 metrekare de olabilir, 10 dönüm de. Parsel büyüklüğü, arazinin bulunduğu bölgeye, imar durumuna ve arazinin bölünme şekline göre değişir.
1 dönüm ise 1000 metrekareye eşittir. 1945 yılından önce 918,393 metrekare olan 1 dönüm, hesaplamaları kolaylaştırmak için 1000 metrekare olarak kabul edilmiştir.
Parsel büyüklüğünü öğrenmek için:
- Tapu belgesine bakabilirsiniz. Tapu belgesinde parselin metrekare cinsinden büyüklüğü yazılıdır.
- Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün web sitesini kullanabilirsiniz. Web sitesinden parsel sorgulama işlemi yaparak parselin metrekare cinsinden büyüklüğünü öğrenebilirsiniz.
- Bilirkişiye danışabilirsiniz. Bilirkişi, parselin sınırlarını ölçerek ve gerekli hesaplamaları yaparak parselin metrekare cinsinden büyüklüğünü belirleyebilir.
Parsel ile ilgili sıkça sorulan sorular:
1. Parsel ve ada nedir?
Ada: Bir imar planı içerisinde bir araya gelen ve birbirinden yollarla ayrılmış toprak parçalarının oluşturduğu alandır.
Parsel: Bir adadaki arazilerin bölündükten sonra her araziye verilen sayıdır. Bir ada içerisinde birden fazla parsel olabilir.
2. Parsel sorgulama nasıl yapılır?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün web sitesinden veya mobil uygulamasından parsel sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi için T.C. kimlik numaranız, tapu belgesi numaranız veya pafta ve ada numaranızı kullanabilirsiniz.
3. Bir parsel nasıl bölünür?
Parsel bölme işlemi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne başvurarak yapılabilir. Parsel bölme işlemi için gerekli belgeler şunlardır:
- Tapu belgesi
- İmar durumu belgesi
- Vaziyet planı
- Islah projesi
- Taahhütname
- Harç ve diğer belgeler
4. Bir parsel nasıl birleştirilir?
Parsel birleştirme işlemi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne başvurarak yapılabilir. Parsel birleştirme işlemi için gerekli belgeler şunlardır:
- Tapu belgeleri
- İmar durumu belgesi
- Vaziyet planı
- Islah projesi
- Taahhütname
- Harç ve diğer belgeler
5. Bir parselin imar durumu nasıl öğrenilir?
Bir parselin imar durumu, belediyeden veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden öğrenilebilir. İmar durumu öğrenmek için parselin ada ve parsel numarasını bilmeniz gerekir.